Rezervasyon Formu

Yakın Çevre


Fethiye, tatilini alternatif turizm etkinlikleriyle renklendirmek isteyenler için de benzersiz olanaklara sahip. Ölüdeniz'in hemen arkasında yer alan 1975 metre yüksekliğindeki Babadağından deneyimli bir pilot eşliğinde yamaç paraşütü ile gökyüzünde uçarak ya da Akdeniz'in kristal berraklığındaki sularında tüplü veya tüpsüz dalışlar yaparak mavi özgürlükleri yaşayabilirsiniz. Dalaman ve Eşen çaylarının beyaz köpükleri içinde yapılan rafting ve kano ile, Torosların üzerinde Fethiye - Antalya arasında her 100 metre de bir tabela ile işaretlenen "Likya Yolu" patikalarında trekking, bölgede alternatif turizmin diğer gözde etkinlikleri. Doğanın, tarihin ve kültürün ışıklarını Fethiye'de yeniden keşfedin....

image

HİSARÖNÜ - OVACIK

Ölüdeniz beldesinde yer alan bu iki tipik Türk köyü, son yıllarda bu en belirgin özelliklerini, yoğun konaklama, alış veriş ve eğlence merkezine dönüştürmüşlerdir. Turizmin en hareketli odak noktası haline gelen Ovacık ve Hisarönü, Ölüdeniz, Babadağ, Kaya köyü gibi çekim alanlarına yakınlıkları ile de ayrı önem taşımaktadır.

image

ÖLÜDENİZ

Fethiye çoğumuza Ölüdeniz'i hatırlatır. Dünyanın en ünlü ve en güzel harikalarından biri olan Ölüdeniz'in, muhteşem lagünün turkuvaz mavisi suları için, miller boyu seyahat etmeye değer. Kristal kadar saf olan Ölüdeniz'in suları o kadar temizdir ki, eğer tuz atılacak olursa, evde içtiğiniz su kadar temizdir. Ölüdeniz iki bölümden oluşur: Birinci bölüm koydan lagüne uzanan Belcekız ya da Belceğiz bölümüdür. Bu bölüm Ölüdeniz'in dalgalı bölümüdür. İkinci bölüm içerisinde lagünün bulunduğu gerçek Ölüdeniz bölümüdür. Bu bölüm sakin ve sığ olan bölümdür.

Ölüdeniz Fethiye'den 12 kilometre, otelimizden 4 kilometredir. Burada, kano, sörf, su kayağı, paraşüt gibi bütün su sporlarının yanında plaj voleybolu da oynayabilirsiniz.

Belcekız plajı boyunca yiyecek ve içecek her türlü şeyi bulabilirsiniz. Ölüdeniz olarak adlandırılan yer bir milli parktır ve giriş ücretlidir. Burada da yiyecek ve içecek her türlü şey, su sporları ve plaj voleybolu gibi birçok eğlence, duş ve WC bulabilirsiniz. Bunların yanı sıra, Ölüdeniz yamaç paraşütü yapmak için dünyadaki en ideal yerlerden biridir. Bu sporu yapmak için deneyimli olmanıza gerek yok. Bütün yapmanız gereken, Türk Havacılık Kulübü'nü de içeren acentelerin birinden size uçarken eşlik edecek birini seçmek. Eğer uçma lisansınız yoksa ilk uçuşunuzu lisanslı ve deneyimli bir pilotla gerçekleştireceksiniz. Pilotlar sizin için her şeyi yaparlar. Sizin bütün yapmanız gereken Ölüdeniz'in güzelliklerinin tadını çıkarmak ve 1400-1700 metre yükseklikten fotoğraflar çekmek. Uçuş yaklaşık 30-45 dakika sürer ve size yaklaşık 100 $'a mal olur.

Ölüdeniz kumsalı, %82 oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir.

image

KELEBEKLER VADİSİ

Ölüdeniz 'den 3-4 deniz mili uzaklıkta, etrafı 350 m. yükseklikte dağlarla çevrili bu ilginç kanyon adını, temmuz-eylül ayları arasında görülen "Jarsey Tiger" adlı kelebeklerden almıştır. Yaz kış akan küçük şelale, geniş kumsal, tertemiz deniz, pırıl pırıl çakıl taşları ve çevreyi süsleyen pembe zakkum çiçekleri ile küçük bir yeryüzü cenneti olan koya ulaşım, Ölüdeniz'den teknelerle sağlanmaktadır. Dünya gezginlerinin buluşma yeri olan vadide çadırlı kamp alanı, restoran, bar, roof, duş, kabin vb. olanaklar sunulmaktadır.

image

12 ADALAR

Eğer Fethiye'ye gelirseniz, mutlaka 12 Adalar Tekne turuna çıkmalısınız. Marina'da ve limanda dolaşırken gördüğünüz yüzlerce çift güverteli tekne sizi bu turlara götürmek için hazır. Bu teknelerin her biri 50 kişiden 150 kişiye kadar yolcu kapasitesine sahiptir ve hepsinin tuvaleti ve self-servis barı vardır ve çoğunluğu Fethiye'deki tersanede inşa edilmişlerdir. Bu tekneler her sabah saat 10.00-11.00 gibi limandan çıkarlar ve akşam 17.30-8.30 gibi geri gelirler. Genellikle makarna, köfte/tavuk/balık ve salata ve meyveden oluşan öğle yemekleri bu turlara dâhildir. Eğer güneşin tadını çıkarmak istiyorsanız, sizin yeriniz üst kattır, fakat dikkatli olun, güneş sizi çok yakabilir ve denizde hava rüzgârlı olduğundan hissetmezsiniz. Akşam duştan sonra güneş yanıklarını hissedersiniz ve bunlar doktorun vereceği krem ve losyonlarla sonuçlanır. Fakat eğer turunuzun tadını gölgede çıkartmak ve etrafı izlemek istiyorsanız, alt katta kalıp çay, kahve ya da soğuk bir şeyler içebilir ve belki mürettebatla tavla oynayabilirsiniz.

Size turda etrafınıza dikkatli bakmanızı öneririz; çünkü yunusları, uçan balıkları hatta deniz kaplumbağalarını görme şansınız var.

image

Göbün Koyu

Gobun Koyu ilk duraktır ve Fethiye'nin güney batısında Fethiye körfezindedir ve sakin kristal sularıyla, 7-10 m derinliğindedir ve Fethiye Körfezi'nin bütün diğer koyları gibi bir gölün dinginliğine sahiptir. Bu körfezde, aynı zamanda yöre halkından bir aile tarafından işletilen küçük bir cafe-restoran vardır ve koy gemicilerin geceleyebileceği en belli başlı yerlerden biridir. Gobun durağının bir başka alternatifi Mağaralı Koy olarak adlandırılan hemen Gobun Koy'unun yanında olan bir koydur. Burası da gören herkesi büyüleyen sakin denizi ve saf sularıyla ilgi çekici bir yerdir. Kıyıda, kayaların içinde bir mağara vardır ve mağaraya giden yolda bir merdiven vardır, ilginç olan her ikisinin de doğal olmasıdır. Dolayısıyla, buraya neden Mağaralı Koy denildiğini anlayabilirsiniz.

image

Cleopatra Hamamı

Cleopatra Hamamı, (aslında Cleopatra Hamamının bulunduğu koy), çok sayıda çam ağacıyla dolu büyük bir koydur ve koyu maviden kıyıya yaklaştıkça açık maviye giden bir denizi vardır. Güneyde, koyun batı kısmında, Fethiye'deki depremler yüzünden yıkılan bazı tarihi eserler vardır. Mite göre, Cleopatra'nın Anadolu kıyılarını ziyaretlerinden birinde, yakın arkadaşları ona hediye olarak bir hamam inşa etmeye karar verirler. Çünkü koyun bu kısmında bir sıcak su kaynağı bulurlar. İçerdiği kalsiyum, magnezyum gibi mineral ve elementlerle buradaki su cilt için çok iyidir. Bazıları Cleopatra'nın güzelliğinin ardındaki sırrın bu su olduğunu söylerler, bu doğru olabilir. Buradaki su koyun kuzeyinde görülen dağın ardında şu anda kurumuş olan bir krater gölünden gelir. Bu gün bile, sabah erkenden rüzgarlar başlamadan önce harabelerin olduğu yere denizin dibine bakarsanız dipteki kumların hala biraz hareket ettiğini görürsünüz. Bu kraterden gelen az miktarda sıcak su olduğu anlamına gelir. Eğer siz de Cleopatra kadar güzel ve on yaş daha genç görünmek için şansınızı denemek istiyorsanız, bu harabelerin içinde yüzebilirsiniz.

image

Tersane Adası

İkinci durak tersane adası, on iki adalar tekne turu diye adlandırılan turunuzda göreceğiniz ilk adadır. (Bundan öncekiler yarı adadır.) Burada suyun bir göl gibi karaya doğru sokulduğu sığ bir koy vardır ve yaklaşmazsanız orada bir koy olduğunun farkına varamazsınız. Karada, Osmanlı İmparatorluğu döneminde burada barış içerisinde yaşamış Yunanlılara ait bir takım kalıntılar vardır. Bu koy burada yaşamış Yunanlı aynı zamanda Türk halk tarafından gemi inşa etmek için kullanılmıştır, çünkü bu sığ sular bunun için çok elverişlidir. Bu nedenle bu adaya Tersane Adası denilmiştir.

image

Yassı Adalar

Yassı Adalar, Göcek kasabasının tam karşısında yer alan bir birine çok yakın bir grup adadır. Buranın özelliği bu adalar grubunun en büyüğünün kumlu bölümünde, adanın tam ortasında yer alan tuzlu göldür. Burası da, temiz, koyu mavi ve derin sularıyla son derece büyüleyici bir yerdir. Burada en büyük adadan en küçük adaya üzerinde rahatlıkla yürüyebileceğiniz (1.5 m derinliğinde) bir geçiş vardır. En büyük adada, kuzeyde daha uzakta, göle uzanan uzun kumlu bir kumsal vardır. Kıyıda, gözleme ve kurabiyeler satan, her sabah Göcek'ten gelip akşam giden iki aile vardır. Ve restoran olarak kullanılan büyük bir tekne vardır ve eğer isterseniz, muz ve ringaya binebilirsiniz.

image

Kızıl Ada - Samanlık Koyu

Dönüş yolunda, kaptanınız uygun koylardan birini seçecektir. Eğer Kızıl Adayı seçerse, temiz denizi ve adanın kızıl zemininin, temiz sahilinin tadını çıkarın. Ve hatta eğer cazibesine dayanamazsanız, tekneye sadece birkaç metre uzaklığında olan kıyıya yüzebilir ve tekrar geri geldiğinizde bir neskafe ya da günbatımı kokteyliyle gün batımının tadının çıkarabilirsiniz. Eğer samanlık koyuna giderseniz, bundan çok farklı olmayacaktır. Gene teknenin üstünden atlayabilir ya da dalabilir ve diğerlerinin akvaryum gibi olan suyun altından sizi izlemesine izin verebilirsiniz. Unutmayın ki bu sizin yüzmek için son şansınız ve 30 dakika sonra Fethiye limanına geri geleceksiniz.

image

ÇALIŞ PLAJI

Fethiye şehir merkezine 5 km uzaklıkta olan Çalış Plajı,şövalye Adası karşısındadır.Fethiye merkezinde denize girilen ve üzerinde bir çok turistik tesisi barındıran şirin bir koydur. 4 km'lik kumsal boyunca oteller, pansiyonlar, barlar, kampingler ve lokantalar bulunmaktadır.

Yeryüzünde gün batımının en güzel izlendiği yerlerden biri olarak nitelendirilen Çalış Plajı, su sporlarına elverişli denizinin yanında, kumsalın ince kum olması nedeniyle "Caretta caretta" adıyla bilinen deniz kaplumbağası türünün kuluçka alanlarından biri olması, dolayısı ile de ilçe turizminin en gözde yerlerinden biridir.

image

SAKLIKENT

Fethiye'de bir başka gün, (Eğer Ölüdeniz'de yeterince kalırsanız) görecek değişik bir yer seçebilirsiniz. Bu Saklıkent olabilir. Size sabah yola çıkmanızı tavsiye ederim çünkü güneş yukarıdayken yollar gerçekten kötü olabilir ve daha önce hiç terlemediğiniz kadar terleyebilirsiniz. Saklıkent, 14 kilometre içeriye giden devasa bir vadi ve kanyondur. İki dağ arasında inanılmayacak kadar dar ve yüksektir. Eğer kanyonun içindeki güzellikleri görmek istiyorsanız, buz gibi soğuk suların içinden yürüyerek ırmağın diğer tarafına geçmek zorundasınız. Eğer istiyorsanız bu buz gibi soğuk sudan içebilirsiniz de, çünkü hemen yürüdüğünüz yerden çıkan doğal bir kaynaktır! O kadar soğuktur ki, yazın bile olsa ayağınızı bu suyun içinde kaybediyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bu yer 15 yıl önce bir keçi çobanı tarafından bulunmuş ve 49 yıllığına hükümetten kiralanmıştır. Şimdi bu çoban Saklıkent'teki cafe-restoranı işletmektedir. Fethiye'ye dönerken yolda, köylülerin ev yapımı gözlemelerini ayranla (yoğurt, buzlu su ve tuz karışımı) tatmak için kısa bir mola verip Türk köy yaşamını tecrübe edebilirsiniz. Ayrılırken, evlerinde sizin en iyi şekilde rahat edebilmenizi sağlayan çocuklar için bahşiş bırakmayı unutmayın, çünkü görebileceğiniz misafirperverliğin en iyisini gösterirler.

image

DALYAN

Fethiye'den bir saat uzaklıktaki Dalyan'da bir başka gün daha geçirebilirsiniz. Dalyan Köyceğiz Gölünü denize bağlayan sevimli Dalyan Irmağı'nın (antik Calbis Irmağı) yanındadır. Pek çok insan tatillerini geçirmek için Fethiye'ye gelseler bile Dalyanın ismini bilmemektedirler. Fakat Dalyan antik ve doğal güzellikleriyle çok hoş bir atmosfere sahiptir. Dalyan'a ulaşır ulaşmaz hiç zaman kaybetmeden sizi görülecek yerlere götürmesi için yöre halkından bir balıkçı teknesi kaptanıyla anlaşın. İlk durak içerdiği magnezyum, kalsiyum ve sülfür gibi cilde iyi geldiği söylenen mineral ve elementleri içeren çamur banyosudur. Antik Calbis ırmağının muhteşem manzaralarına sizi götürecek yol tekneyle Dalyana sadece 10 dakika mesafededir. Öğle yemeğinden sonra, meşhur Dalyan Irmağının, bitkileri, kuşları ve belki de kaplumbağaları arasında yapacağınız 30 dakikalık bir tekne turundan sonra tekneniz sizi İztuzu Plajına (Kaplumbağa Plajı) götürecek. Eminim bu ırmaktaki gezintinizden çok etkileneceksiniz. Bu kumsal deniz kaplumbağalarının gelip yumurta bıraktığı dünya üzerindeki nadir kumsallardandır. Bu yüzden, Türk Doğal Yaşamı Koruma kurumu tarafından çok sıkı korunmaktadır. Kumsala ulaştığınızda, deniz kaplumbağalarını korumak ve yaşamalarına izin vermek için büyük plakalar üzerine yazılmış, kumsalın nasıl kullanılacağına dair kurallara lütfen uyun. Bu kumsalın bir yanı nehirdir yani tatlı sudur, diğer yanı ise denizdir yani tuzlu sudur. Dolayısıyla kumsala girdiğinizde nerede yüzeceğinize karar vermeniz gerekir. Size, bütün dertlerinizi unutup rahatlayabilmeniz için Iztuzu Plajının kumları üzerinde uzun bir yürüyüş öneririm. Kumsaldan önce ya da sonra Dalyan'ın şehir merkezine giderken Antik Caunos şehrini de ziyaret edebilirsiniz. Tepenin üzerine kurulmuş bu şehirde (yürüyüş mesafesiyle 10 dakika) görülecek yerler antik tiyatro, Roma Hamamı, Apollo Tapınağı ve tepedeki Akropolisdir. Ayrıca şehre girer girmez sizi karşılayan Karya (Carian) taş mezarları gerçekten şaşırtıcıdır.

image

KAYAKÖY

Kuruluşu kesin olarak bilinmeyen ve depremler sonucu birkaç ev tipi mezarı dışında bütünüyle yok olan antik Karmillassos'un üzerinde 14. yy. dan başlayarak kurulmuş bir Rum yerleşimidir. Eski adı Levissi'dir Yaşamı boyunca çevresindeki beş Türk köyünün halkı ile bütünleşen ve dostluk, kardeşlik, barış kavramları üzerinde insanlık dersleri veren Kaya köy bölgemizin gurur kaynaklarından biridir. 1922 yılında Türk ve Yunan hükümetleri arasında imzalanan bir "nüfus değişimi" anlaşması uyarınca, Kaya köyün Rum ahalisi ile Batı Trakya'da yaşayan Türk ahali karşılıklı olarak yer değiştirmiştir.

image

GEMİLER KOYU (SAINT NICHOLAS ADASI)

Ölüdeniz ya da Gemiler Koyu'ndan teknelerle ulaşılan ada üzerinde M.S. 5 -11. yy.lar arası yapılmış Bizans dönemine ait kilise, şapel sivil yapı kalıntıları bulunmaktadır. Hıristiyanlığın ilk yayılma merkezlerinden biri olması nedeni ile önem taşımaktadır. St. Nicolas olarak da bilinen ada, Mavi Tur teknelerinin uğrak yeridir.

image

TELMESSOS

Antik Tiyatrosu Antik kaynaklar Telmessos'da büyük bir tiyatronun olduğundan bahsetmekteydi.1993 yılında Fethiye Müze Müdürlüğü başkanlığında yapılan sondaj kazılarında erozyonla dolmuş olan 3-4 metrelik toprak tabakası altında tiyatronun oturma sıraları bulunmuştur. 1995 yılına kadar sürdürülen çalışmalar sonucu tiyatrodan kalabilen tüm kalıntılar bugün gün ışığına çıkartılmıştır. Erken Roma döneminde inşa edilen, M.S. 2.yüzyılda onarım geçiren tiyatronun 5000 kişi kapasiteli olduğu ve Bizans döneminde arena olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Şimdiki haliyle 1500 kişinin kullanımına cevap veren Telmessos Tiyatrosu'nun onarımı için röleve projesi tamamlanmıştır.

image

CADIANDA

Fethiye'den 25 km. uzaklıktaki Üzümlü sınırlarındadır. Likya Federe Birliğine en son katılan kent olarak bilinir. İlginç fizik yapısı içinde kurulan kent doğal nedenlerle oldukça yıpranmıştır. Fethiye Müzesince gerçekleştirilen kazılar sonrası ortaya çıkan Tiyatrosu, Agorası,Stadyum-Hamam kompleksi ve anıt mezarları ile son yıllarda bölgenin ilgi odağı haline gelmiştir.

image

ARAXA

Fethiye'ye 40 km. uzaklıkta Antik Xanthos Çayının çıktığı yerde kurulmuştur.Bu olağan üstü su kaynağı mitolojik öykülere konu olmuştur. Bugün Ören Köyü sınırları içerisinde kalan kentten günümüze sur kalıntıları, hamam ve Bizans dönemine ait su yolu kalmıştır.

image

TLOS

Fethiye'ye 45 km. uzaklıktadır. Likya Federe Birliğinin 6 büyük kentinden biri ve birliğin "spor merkezi"dir. Uçan kanatlı atı Pegasus ile ünlenen Mitolojik kahraman Bellaforonte'nin yaşadığı kent olarak bilinir. Likya bölgesindeki en eski kent olduğu ve kuruluşunun İ.Ö. 2000'lerden önceye dayandığı arkeoloji kazıları ile tespit edilmiştir. Kent akropolünün doğal kayası üzerinde oluşturulan mezarlığı, Likya'nın en güzel ev tipi mezarları ile süslenmiştir. Nekropoldeki İ.Ö. yy.a tarihlenen kral tipi mezarın ise Bellaforonte'ye adandığı bilinir.

image

LETOON

Fethiye'ye 55 km. uzaklıkta, Likya Federe Birliğinin dinsel merkezidir.Tanrıça Leto,Tanrıça Artemis ve Tanrıça Apollon'a adanmış 3 tapınağı ile ünlüdür. Arkeoloji kazıları 1962 yılından bu yana sürdürülen Letoon'da bölgenin erken Hıristiyanlık dönemine ilişkin kiliseleri de ortaya çıkartılmıştır.

image

PINARA

Akdağ'ın eteklerinde Fethiye'ye 55 km uzaklıktadır.Likya'nın en büyük kentlerinden biridir.Bölgedeki ilk güzellik yarışmasının yapıldığı kent olarak bilinir ve tanrıça Afrodit'e adanan ilginç mimari özellikteki tapınağı ile önem kazanmıştır. Yüzlerce "güvercin yuvası" biçiminde hazırlanmış halk tipi mezarları Nekropolis'ini benzersiz kılar.

image

SİDYMA

Fethiye'ye 55 Km. uzaklıkta, bu günkü Dodurga Köyü yakınlarında, Toros yamaçlarına kurulmuş, önemli Likya kentlerinden biridir. Küçük bir tiyatro, sarnıçlar, tapınak, hamam kalıntıları ile çok sayıda, gösterişli lahit mezar görülebilir.

image

XANTHOS

Likya Federasyonunun yönetim merkezidir. Fethiye'ye 60 Km. uzaklıkta, Kınık Köyü sınırları içindedir. Kuruluşu M.Ö.1200 yılına kadar dayanmaktadır. Bağımsızlık ve özgürlük uğruna toplu intiharlara sahne olmuş bu önemli kentten günümüze, Likya dönemi Akropol, Roma Dönemi tiyatro, Hıristiyanlık dönemi kilise, Helenistik dönem şehir kapısı kalıntıları görülebilir. 1838 yılında, kentten taşınan "Nereidler Anıtı" ve diğer önemli Likya dönemi buluntuları, Londra'da British Museum'da sergilenmektedir.

image

PATARA

Likya'lı tanrı Apollon ve Noel Baba diye bilinen, hümanizmin sembolü Aziz Nikolaus'un doğum yeri ve Likya'nın limanıdır. 18 km kumsalı ile ülkemizin en uzun plajıdır.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM